info@intelligens-hazak.hu

Felhasználási területek


jelenlet-szimulacio

Jelenelét szimuláció!

A jelenlét szimuláció a FIBARO okos otthon rendszer egyik olyan funkciója, amely fokozott biztonságot nyújt az intelligens otthon használójának. Egy okos otthon tulajdonos életében is előfordul egy-egy hosszabb távollét, nyaralás, üzleti út. Vajon ilyenkor egy okos otthon hogyan viselkedik? Az intelligens ház rendszerével nyugodtabban végezheti üzleti dolgait, vakációját. Az okos otthon rendszer központi egysége sötétedés után akár véletlenszerűen is kapcsolgathatja a kültéri- és beltéri lámpákat az egyes helyiségekben, és a redőnyöket is automatikusan működteti az előre meghatározott beállítás szerint.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

Redőnyönként 1 db FIBARO Roller Shutter 2 – Redőnyvezérlő modul, 2-3 db FIBARO Dimmer 2 – Fényerőszabályzó modul

Audió és házimozi!

Zenehallgatás a nappaliban vagy a konyhában? Vagy éppen ott, ahol Ön van?FIBARO okos otthon rendszer ezt is megoldja. Kedvenc zenéje követi Önt, ugyanis a FIBARO segítségével könnyűszerrel megoldható, hogy mindig csak ott szóljanak a hangszórók, amelyik helyiségben pont tartózkodik, vagy akár a lakás összes szegletében. A családi mozizás élménye egyetlen gombnyomással elérhető egy okos otthonban. A fények elhalványulnak, a projektor, a médialejátszó és a hangrendszer bekapcsol, a vetítővászon és a redőnyök leereszkednek. Mindez távirányítók nélkül, telefonja segítségével.


Az okos otthon rendszer filmnézés közben is kényelmi funkciót nyújt. Ha valaki érkezik Önhöz, mialatt nézi a filmet, a FIBARO App-on megjelenik a csengető képe és egy gombnyomással beengedheti a vendéget. Az okos otthon rendszer mindezt úgy szolgáltatja, hogy Önnek nem kellett felállnia kedvenc foteléből és az egész procedúrát letudta pár gombnyomással telefonján.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

Meglévő hang vagy házimozi rendszer esetén programozás kérdése, rendkívül sok lehetőséggel! Van már ötlete? Mutatunk egyet >>

audio-es-hazimozi

Tökéletes reggel!

A FIBARO okos otthon rendszer széles körű felhasználhatóságát kiválóan mutatja ez a funkció. A vezeték nélküli okos otthon rendszer tökéletes társ a nap indításában: reggel, amikor ébredezik a család, a nappaliból beszűrődő természetes fény és a kellemes zene teszi könnyebbé az első perceket. Közben az okos otthon rendszerbe társított kávéfőző lefőzi a friss kávét, ön kényelmesen kiengedi a vizet a kádba. Bármi egyéb is legyen, ami tovább könnyíti a reggeli ébredést, az automatizált okos

otthon rendszer az előre beprogramozott módon teszi a dolgát.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

Programozás kérdése, rendkívül sok lehetőséggel! Van már ötlete?

Mutatunk egyet >>

Ha túl sok a távirányító!

Nem unja még, hogy tele a dohányzó asztal távirányítóval? TV, DVD, Media Player, Hi-Fi, projektor, vetítővászon, klíma, esetleg redőny, ezekhez mind tartozik egy-egy jókora eszköz, ki az aki számon tudja tartani, melyikhez melyik való, és még a poharát sem tudja kényelmesen letenni. Rakja el inkább a fiókba az összes távirányítót, és vezérelje eszközeit kényelmesen mindössze egy okostelefonnal, tablettel, vagy a FIBARO okos otthon rendszer valamely multifunkcionális vezérlő eszközével.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

FIBARO Swipe – Gesztusirányítású távvezérlő,

FIBARO Button – Okosgomb

FIBARO Keyfob – Távirányító, infrás jeladóval ellátott készülékeidhez (pl.: TV, Media Player) szükséged lesz egy infra adó-vevőre is.

taviranyito
redonyvezerles

Árnyékolás okosan!

Napjainkban a legkeresettebb árnyékoló az épülő családi házaknál a redőny és a zsaluzia, amelyek komoly szerepet játszanak a biztonság és a hőszigetelés növelésében. Ma már elérhető redőny-, zsaluzia- és függönymozgató motor is. Mindegyik elektromos motor, amelyek egyszerűbb és kedvezőbb árfekvésű fajtája vezérlő elektronika nélkül szerelhető, a legtöbb esetben fali kapcsolóval építik ki. A rádiós vezérlővel ellátott motoroknál a szerkezet vezérlése távirányítóval lehetséges az esetek többségében.

Ne csak egy területben gondolkodjon!

A távirányítós árnyékolás megoldásokhoz a gyártók saját, néha talán nem is túl „okos” megoldást alkalmaznak. Ennek hátránya, hogy ezek a rendszerek jellemzően nem kompatibilisek más okos otthon megoldásokkal. Akik csak az árnyékolók vezérlésében gondolkoznak, azoknak praktikus lehet a rádióvezérlésű kivitelezés.

Ugyanakkor, akiknek eszükbe jutott valaha is, hogy okos otthont szeretne a közeli vagy távolabbi jövőben, azok számára a kedvezőbb árfekvésű, egyszerűbb motoros vezérlés akár jobb megoldást is jelenthet a megfelelő kiegészítéssel.

Okosotthon rendszerbe illesztés!

A megfelelő kiegészítés egy központi vezérlő egység, amely lehetővé teszi a redőnyök automatizálását, valamint távoli irányítását. Ebben az esetben az okos redőnyvezérlés hasonló költségből valósítható meg, mint a távirányítós változat. Valamint további hasznos funkciók válnak elérhetővé, mint például • távoli elérés lehetősége • jelenlét szimuláció • időzített vezérlés • napszakokhoz igazított vezérlés • árnyékolók állapotának visszajelzése • tetszőleges eseménykövetés • fogyasztásmérés. Gondolkozott már el azon, hogy az árnyékolók megfelelő szabályozása révén egyszerre kaphat kényelmi, biztonsági és megtakarítási funkciókat? Növelje Ön is mostani vagy leendő otthonában a mechanikai védelmet és a hőszigetelést. Továbbá az aktuális hőmérsékleti- és fény viszonyok változásainak figyelembe vételével még jobban fokozható ezeknek a hatékonysága

Bővíthető rendszer

Ugyanakkor egy okos otthon rendszer nem csak árnyékolás vezérlésre alkalmas. Bővítheti akár a fűtési rendszer, hangrendszer, öntöző rendszer, vagy a világítás vezérlésével is. A FIBARO okos otthon rendszer rugalmasságának köszönhetően, és tekintettel a felhasználói igények változatosságára kijelenthetjük, hogy épp úgy ahogy nem létezik két egyforma ember, nem létezik két egyforma okos otthon sem.

Ahány ház, annyi szokás és megannyi okos otthon megoldás.

A lehetőségeknek csak a kreativitás szabhat határt.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

Redőnyönként 1 db FIBARO Roller Shutter 2 – Redőnyvezérlő modul

redonyvezerles2
fogado-feny

Fogadó fény!

Kellemes hazaérkezést biztosít a FIBARO okos otthon rendszer fogadó fény funkciója. Képzelje el, hogy elsőnek érkezik haza és amint kinyitja a kertkaput, kigyúlnak a kerti fények, majd beáll a garázsba. Mikor belép a lakásba, kellemes zene fogadja, világítanak a lámpák a közlekedőben és a nappaliban. Mennyivel kellemesebb így hazaérkezni, a FIBARO okos otthon fogadó fényébe, mint az üres sötét lakásba.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

2-3 FIBARO Dimmer 2 – Fényerőszabályzó modul, 1 db FIBARO Universal Binary Sensor – Univerzális bemeneti modul, Z-Wave-en kommunikáló multiroom audio rendszer.

Fokozott biztonság!

Telefonjával, FIBARO okos otthon rendszerét távolról is ellenőrizheti, és szükség esetén lekapcsolhatja a rendszerbe kötött elektromos eszközöket, berendezéseket. Előfordult már Önnel, hogy munkába menet azon aggódott, hogy lekapcsolta-e a lámpát vagy épp kihúzta-e a kávéfőzőt vagy a hajvasalót? A FIBARO okos otthon rendszer távolról is ellenőrizhető mobillal, laptoppal vagy tablettel. A rendszerbe kötött elektromos eszközöket távolról irányíthatja, monitorozhatja. Szintén távolról ellenőrizheti azt is, hogy ki érkezett Önhöz, amikor nem tartózkodik otthon. Munkahelyén értesíti okosotthon rendszere, ha mozgást észlel a ház körül vagy a lakásban, illetve ha megszólal a riasztó. Néhány kattintás a telefonján, és azonnal megjelennek a telepített kamerák online képei.Biztonságérzetét tovább növeli a FIBARO okos otthon rendszer, amikor illetéktelen behatolás esetén a hangjelzésen kívül nyomatékosan fokozza a riasztást a külvilág felé: az okos otthon rendszerbe kötött lámpák folyamatosan fel-le kapcsolásával.

Esetleges tűz, vagy csőtörés esetén a rendszer fény- és hangjelzéssel riasztja az otthon tartózkodókat, és üzenetben értesíti a távollévő családtagokat,

› Milyen eszközzel valósítható meg?

Programozás kérdése, rendkívül sok lehetőséggel! Van már ötlete?

fokozott-biztonsag
meleg-viz

Meleg víz… De azonnal!

Ismerős az érzés, amikor kinyitja a meleg vizet és a kazántól/bojlertől távolabb eső csapoknál akár fél perc is eltelik, mire megérkezik a meleg víz?

Egy keringtető szivattyú ugyan megoldja a problémát, viszont nem túl gazdaságos olyankor is működtetni, amikor épp nincs otthon senki.


A FIBARO okos otthon rendszerrel könnyűszerrel időzítheti a meleg víz utánpótlást azokra a reggeli-esti időszakokra, amikor gyakran használják a vizesblokkokat, és nem kell energiát pazarolnia a szivattyú felesleges működtetésével, vagy épp vizet

pocsékolni, amíg megérkezik a várva várt meleg víz.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

1 db FIBARO Wall Plug - Okos konnektor, vagy

FIBARO Relay Switch - Relémodul

Hűtés/fűtésszabályzás!

FIBARO okos otthon rendszer egyik kényelmi funkciója, hogy távolról tudja szabályozni, ellenőrizni az okos otthon hűtését és fűtését egyaránt.


A jelenleg programozható termosztátoknak köszönhetően mára már igen jól tudjuk igazítani a napi-heti rutinunkhoz a fűtési programot okos otthonunkban. Ha azonban korábban érünk haza, mert megváltozott a napi programunk, akkor nagyon hasznos, ha távolról is tudjuk vezérelni a fűtést, illetve a hűtést, hogy kellemes meleg vagy épp hűvös legyen mire hazaérünk. A távoli elérés, így a FIBARO okos otthon rendszer egyik leghasznosabb funkciója.


Otthonunk fűtésvezérlése megvalósítható a ház egészében, zónánként vagy akár radiátoronként. Ha a ház egészében szeretnénk egyidejűleg szabályozni a fűtést vagy zónánként, akkor egy Danfoss okos termosztátra lesz szükségünk, amely a mért és a kívánt hőmérsékletet hasonlítja össze és ennek függvényében küldd információt a központi egységnek, hogy beindítsa-e a fűtést avagy sem. A végrehajtást innentől már a FIBARO Relémodulok és Danfoss zónaszelepek végzik.


Amennyiben radiátoronként szeretnénk vezérelni a fűtést akkor a Danfoss radiátorszelepek lesznek segítségünkre, amelyek nem csak tárolják az előre beállított, kívánt hőmérsékleti információkat, hanem mérik a szobában lévő hőmérsékletet is. Majd ez alapján közvetlenül szabályozzák a radiátorokba áramló meleg vizet.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

Fűtés rendszer függvényében FIBARO Relay SwitchRelémodul Danfoss okos termosztát Danfoss zónaszelep és Danfoss radiátor szelep

hutes-futesszabalyzas

Éjszakai fény!

Egy intelligens ház éjszaka is dolgozik tulajdonosának legnagyobb örömére.


Ismerős az érzés, amikor hajnali kettőkor kibotorkál a mosdóba és vakító fény fogadja a villany felkapcsolásakor?


FIBARO okos otthon rendszer segítségével könnyen megoldható, hogy ha az érzékelő mozgást érzékel a folyosón és a mosdóban, a lámpák minimális fényerősséggel felkapcsolódnak. Dolgunk végeztével pedig kísérőfényt biztosítanak amíg visszabújunk ágyunkba, végül automatikusan lekapcsolódnak.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

2-3 FIBARO Dimmer 2 – Fényerőszabályzó modul

1 db FIBARO Motion Sensor – Multifunkciós mozgásérzékelő

Öntözőrendszer!

A FIBARO okos otthon rendszer egy erre alkalmas időjárásjelző állomás kiegészítővel képes az eső, páratartalom és hőmérséklet függvényében irányítani a kerti öntözőrendszert. Az okos otthon rendszer szabályozza növényei öntözésének folyamatát, különös tekintettel a vízmennyiségre és az öntözés rendszerességére.

Az okos otthon ezen funkcióját használva, könnyűszerrel elkerülhető, hogy este elinduljon a locsolás, ha például egész délelőtt esett az eső. Továbbá kiváló társ lehet a FIBARO nyári estéken. Szeretnéd az estét a kertben élvezni, vagy kerti partit adnál? Nem kell felrúgnod a szokásos öntözési programodat, csak szimplán kapcsolj Party mode-ra és addig szünetel az öntözés, amíg a barátaidat vendégül látod.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

1 db időjárás állomás, 1db vagy körönként

1 db FIBARO Relay Switch – Relémodul igénytől függően

ontozorendszer
kenyelmes-tavozas

Kényelmes távozás!

Sietős induláskor számtalanszor előfordul, hogy vissza kell fordulni az ajtóból vagy akár már az utcáról, hogy vajon minden elektromos eszközt biztonságosan hagyunk-e hátra. Csak beállítás kérdése, és akár távozáskor nem a rendszerbe kötött elektromos eszközök automatikusan lekapcsolnak, miután elhagytuk otthonunkat.

› Milyen eszközzel valósítható meg?

FIBARO Wall Plug – Okos konnektor, és FIBARO Universal Binary Sensor – Univerzális bemeneti modul

www.intelligens-hazak.hu