info@intelligens-hazak.hu

wheelchair-page-new
Okos otthon – a fogyatékkal élő emberekért

„Idő pocsékolás lenne, ha bosszankodni a fogyatékosságom miatt.”- mondta Stephen Hawking, a világhírű fizikus és kozmológus. Ez a mondat egy nagyon pozitív és inspiráló mondat mások számára, azonban a fogyatékkal élők mindennapi kihívásaival szembesülve kiderül, hogy… néha könnyebben mondani, mint megtenni.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon jelenleg több mint 1 milliárd ember – a lakosság 15% -a – él különféle fogyatékossággal. Közülük vannak, akik már idősek, küzdenek a romló egészségi állapottal is, de vannak a fiatal, tehetséges és energikus emberek is, akik különféle okok miatt – az élet valamely szakaszában – ágyhoz voltak vagy akár még vannak is kötve. Összesen 75 millió embernek van valamilyen fizikai fogyatékossága, ami miatt minden nap kerekesszéket kell használnia. Hogyan boldogulnak? Mi bántjaőket a legjobban? Van gyógymód erre?

Mindannyiunknak szüksége van a család és a barátok támogatására, mindannyian folyamatosan kapcsolatban akarunk lenni másokkal, de… ugyanolyan mértékben mindannyiunknak szüksége van a függetlenség és az önállóság érzetére is. A kerekesszékeket használók számára a legrosszabb érzés a másoktól való teljes függőség. Egy kerekesszékes számos olyan akadályba ütközik naponta, amelyeket az egészséges emberek – fogyatékkal élők – gyakran nem ismernek fel. Hogy nyissák ki az ablakot? Hogyan kapcsolják le vagy fel a lámpát, amikor a normál kapcsolók túl magasan vannak? Hogyan ellenőrizzék le az ajtókukucskálón át, hogy ki jött, ha fel sem érik? Hogyan … ? A „lehetetlen megtenni” dolgok listája számukra nagyon hosszú. A valóság az, hogy minden fogyatékossággal élő személynek szüksége van egy segítőre, akit lehet irányítani az igényeik kielégítéséhez, mintha ők lennének egy gép pilótái. Ez a függetlenség hiánya, másokra támaszkodás és a folyamatos segítségkérés szükségessége óriási frusztráltságot okoz számukra, és valahol belül egy gyermek sikoltozza: “Én magam akarom csinálni!”

Kiderült azonban, hogy vannak olyan megoldások, amelyek megváltoztathatnak életeket és kinyithatnak ablakot egy új, jobb jövőbe minden fogyatékossággal élő ember számára. Az új technológiák és a széles körben elérhető okos otthon rendszerek garantálják a kívánt függetlenséget és a teljes ellenőrzés lehetőségét abban, hogy mi, hol, mikor és hogyan történik otthonukban – békét, kényelmet és biztonságot nyújtanak.

HOGYAN tud segíteni a fibaro okosotthon fogyatékossággal élőknek

A FIBARO okos otthon megbízhatóan gondoskodik a lakói békéjéről, kényelméről és biztonságáról. Az okos otthon egy olyan hely, ahol a különféle eszközök kommunikálnak egymással, amelynek köszönhetően könnyedén – egyetlen gombnyomással, gesztussal vagy szóval – vezérelheti a világítást, a redőnyöket, a hőmérsékletet, a riasztást, a figyelést, az öntözőrendszert, valamint az otthoni elektronikát és a készülékeket. Az összes FIBARO eszköz problémamentes együttműködése teljes ellenőrzést és szabadságot biztosít mindenki számára, az egy háztartásban élők mindegyikének igényeit kielégítő megoldásokkal.

Hogyan segíthet a fogyatékkal élőknek? Íme néhány a legérdekesebb funkciók közül

Teljes kontrol egyetlen kattintással

Pont mint egy „távirányító”, a fogyatékkal élők számára bizonyos feladatok elvégzésére szolgáló gondozóik, így az okos otthonban ezt a szerepet egy egyszerű alkalmazás is betöltheti. Ennek köszönhetően az egész házat a kézben lévő okos telefon segítségével is lehet kezelni. A villanykapcsoló túl magasan van? Nem tudod ki nyitni az ablakot? Nehezen férsz hozzá néhány berendezéshez és eszközhöz az otthonodban? A világítás úgy maradt, mielőtt lefeküdtél volna a másik szobában? Semmi baj! Csak kapcsold be a FIBARO Home Center alkalmazását, és a lakás bármely pontjáról, egyetlen kattintással, bármilyen műveletet el tudsz végeztetni – kapcsold le a villanyt, engedd le a redőnyöket, nyisd ki az ablakokat, kapcsold be vagy ki a TV-t vagy akár irányítsd a fűtést.

Az okos otthonok nagy előnye, hogy az egyedi aktivitások mellett számos különféle műveletet is képes végrehajtani, amelyeket előre felprogramoztunk. Reggel, amikor a nap felkel, például a redőnyök automatikusan fel tudnak emelkedni, és csendes zene felébreszthet minket. Este ahelyett, hogy kikapcsolnánk a helyiségben az összes lámpát, kikapcsolnánk az eszközöket, bezárnánk az ajtókat, redőnyöket és csökkentenénk a hőmérsékletet, mindezt egyetlen kattintással is megtehetjük. Kivételes kényelem az elfoglaltaknak és a függetlenség érzése, amit a fogyatékkal élő emberek számára ad.

Az applikáció mellett az okos otthon okos gombbal, vagy egy apró, okos távirányítóval is vezérelhető, – mindegyikhez speciális funkció rendelhető. Az ágy mellett elhelyezett gomb (FIBARO Button) lefekvés előtt mindig kéznél van, hogy az egész házat „kikapcsolja”, és a ház elhagyásakor pedig fogd meg a KeyFob távirányítót: kapcsold le az összes fényt, kapcsold ki a TV-t és kapcsold be a riasztót egyetlen gombnyomással.

Minden magától megtörténik

Az okos otthon értékes tulajdonsága, hogy sok minden teljesen automatikusan történhet. A háztulajdonosának nem kell semmit sem tennie, vagy emlékeznie bármire – a korábban meghatározott és szükséges jelenetek felprogramozása – és minden magától megtörténik.

Az okos világítás lehet a legnagyobb könnyítés a fogyatékkal élők számára. A fürdőszobai világítás, amely automatikusan bekapcsol, amikor kinyitjuk az ajtót, és kialszik, amikor távozunk, ezt a beállítást minden okos otthon felhasználó értékeli, de a korlátozott mozgásképességű emberek számára ez új jelentést nyer. Csakúgy, mint az okos mozgásérzékelő hatalma, amely biztosítja, hogy a fény a mindig sötét folyosón is kövesse a mozgást.

Nagy kényelmet jelent a lakás automatikus bezárása is, amikor elhagyjuk, vagy a kellemes fogadtatás, amikor visszatérünk – megfelelő megvilágítással, hőmérséklettel és kedvenc zenével -vagy az ablakok automatikus bezárása, amikor esik.

www.intelligens-hazak.hu